Проверява се и работата на наблюдаващия прокурор

Начо Пантелеев, обвинен за катастрофата в събота, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов, официално върна книжката си в полицията във Велико Търново. Там му беше връчена и забрана за напускане на страната.

Прокурорът, който го освободи срещу подписка, беше извикан при и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, след като решението му възмути хората.

СЛЕД 2 ДНИ: Прокуратурата взе книжката на мъжа, обвинен за катастрофата с Ферарио Спасов

Делото се мести в Ловеч, а работата на прокурора, пуснал Начо Пантелеев с мярка „подписка” ще се проверява за три години назад. Това стана ясно след половинчасова среща на Йордан Кожухаров с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Според Йордан Кожухаров - липсата на автотехническа експертиза, която да покаже точната скорост на Начо Пантелеев, е основна пречка пред разследването. Докато не е ясно с колко километра в час се е движил спортният автомобил, обвинението трудно би издържало нещо, различно от управление на МПС, несъобразено с пътните условия. А и прокуратурата се опирала на налични факти и доказателства, а не на такива, които тепърва ще се събират.

Малко преди 12:00 часа на обяд обвинителят от Търново Йордан Кожухаров се яви за среща с Борислав Сарафов, за да се опита да обясни защо е поискал мярка „подписка” за 24-годишния Начо Пантелеев.

Обвиненият за катастрофата, при която загина Ферарио Спасов: Трагедия, извинявам се

„По делото няма експертиза и скоростта не може да бъде определена. На този етап. Преди да излезе експертиза, ние не можем да обвържем това нарушение със скоростта, с която се е движила колата. Дори не можем да кажем коя е била тя”, каза прокурор Кожухаров.

Според него нищо по делото не сочело, че Начо Пантелеев може да се укрие или напусне нелегално страната. А и шофьорската му книжка била отнета малко след катастрофата.

„Физически е взета веднага след като става катастрофата. Има издадено постановление за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС”, каза Кожухаров.

Среднощна акция: Полицията влезе в дома на шофьора, обвинен за катастрофата с Ферарио Спасов

По-малко от 30 минути продължи срещата на Йордан Кожухаров с Борислав Сарафов. А след нея дойде и признанието:

„Той смята, че е следвало да се вземе мярка за неотклонение „парична гаранция” в случая. Това беше проблемът, това беше, може би, при мен пропускът. Аз три пъти попитах разследващия: „какво имаме за това лице, имаме ли нещо, което да ни дава основание да вземем по-сериозна мярка?" и той каза: „Не, няма". Тоест, полицията не разполага с такива данни. Сега, да, г-н Сарафов каза: „Вие трябваше да проверите", съгласен съм с него”, заяви Кожухаров.

Той не каза дали съжалява, че е поискал най-леката мярка за неотклонение за Начо Пантелеев.

„Аз си го поемам като отговорност. Един прокурор, когато взема решение, той го прави по вътрешно убеждение. Разбира се, не може да е оправдание вътрешното убеждение да вземам каквото искам решение”, каза Кожухаров.

Като действащ прокурор, той напомни, че не всичко публикувано в социалните мрежи, има тежестта на доказателство в съда.

„Тези снимки с пистолет, които са във Facebook - оказа се, че е газов пистолетът. Такива неща се проверяват. Тя е непроверена, несигурна информация”, каза Кожухаров.

На клиповете, в които се вижда скорост от над 260 км/ ч. не е доказано, че шофьор е именно Начо Пантелеев, каза още Йордан Кожухаров.

А повече от 40 часа след инцидента Начо Пантелеев предаде книжката си на властите. В 13:00 часа той и адвокатът му отидоха в полицията във Велико Търново, където прокуратурата му връчи и забрана за напускане на страната.

„Трагедия! Съжалявам”. Това са единствените думи, които 24-годишният Начо Пантелеев от Лясковец каза по повод инцидента. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, но въпреки това до днес шофьорската му книжка не беше отнета.

В ранния следобед, все пак полицията взе книжката на Пантелеев.

„Току-що бяха връчени две постановления. Едното е забрана да напуска България, с второто му се отнема свидетелството, тъй като  има обвинение за смърт по непредпазливост. С днешна дата са двете постановления”, каза Венцислав Фоти – адвокат на Начо Пантелеев.

Въпреки че се води с чисто съдебно минало Пантелеев е подсъдим по дело за притежание на наркотици. Днес имаше заседание в горнооряховския Районен съд, но защитата му поиска отлагане. Приоритет им беше разследването на катастрофата, при която загина Ферарио Спасов.

„Има много неясни неща. Възможно е за мен и него да са неясни. Има различни гледни точки. Има части, които той не помни”, каза Венцислав Фоти.

В дома на Пантелеев късно снощи влезе полиция заради снимка в социалните мрежи, на която мъжът е с оръжие в ръка. Оказва се, че пистолетът не бил негов. Не са открити и наркотици, въпреки че е имало такъв сигнал. В града е настъпило объркване и около личността на Начо Пантелеев, тъй като се оказва, че има втори мъж със същото име, който също е от Лясковец и е роднина на мъжа, обвинен за  катастрофата, но живеещ и работещ в Англия и няма нищо общо с инцидента.

Тепърва ще се изяснява, колко бързо е карал 24-годишният водач с 16 месеца стаж. Според експерти, едно е ясно – шофирано е много бързо.

„Прав е участъкът, като писта. И предразполага към превишаване на скоростта. Трябва да има повече камери на такива участъци, а на този участък – няма”, коментира Илко Цветков, експерт по авто-мото подготовка.

А Начо Пантелеев от Лясковец остава с най-леката мярка за неотклонение – подписка.