Това е първата им среща лице в лице от една година насам

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с американския си колега Джо Байдън. Това е първата им среща лице в лице от една година насам.

СБЛЪСЪКЪТ ЗА ЛИТИЯ: Надпреварата между САЩ и Китай в Африка се засилва

Двете страни са се договорили да възобновят комуникацията на високо равнище между своите военни, стана ясно след края на срещата в Сан Франциско. Двамата президенти са обсъдили и световните кризи като войните в Украйна и в Близкия изток. На самостоятелна пресконференция Джо Байдън заяви, че не е променил мнението си, че китайският президент на практика е диктатор. Много вероятно е след думите му да има много отрицателни последици, но все още няма реакция от страна на Пекин. 

Добрият тон на срещата не беше помрачен и от коментар на Байдън, който каза пред журналисти, че си Дзинпин е диктатор. Смекчената реакция от страна на Китай е знак според анализатори че азиатската държава иска да представи срещата на президентите като успешна.

„Благодарение на работата свършена от дипломацията на високо равнище между нашите екипи през последните няколко месеца постигнахме известен важен напредък… Двамата с него се съгласихме, че всеки от нас може да вдигне телефона, да се обади директно и да бъде чут веднага. С президента Си обменихме мнения и по редица регионални и глобални въпроси, включително отказа на Русия да спре войната и бруталната агресия срещу Украйна, както и конфликта в Газа”, каза американският президент.

Запитан дали след днешния ден ще продължили да нарича президента Си диктатор, Байдън отговори: „Вижте, той е такъв. Искам да кажа, че той е диктатор в смисъл, че управлява страна, която е комунистическа държава, основана на форма на управление, напълно различна от нашата”.

Китай строи мегапристанище в Перу: Какво притеснява местните хора (ВИДЕО)