Тя се използва за донорска ситуация

Първата хеликоптерна площадка за спешна помощ вече е факт в България. Тя е разположена на територията на панагюрската многопрофилна болница. Площадката за кацане на въздушна линейка премина успешно тестването и получи лиценз от Главната дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". Днес там беше и първата реална ситуация. Въздушна линейка с трима лекари от Букурещ кацна на метри от входа на Спешното отделение на многопрофилната болница в Панагюрище. 

„Имаме донорска ситуация в болницата на пациент на 76 години. Тук е моментът да изкажа благодарности на близките, че в този труден момент те дадоха съгласие. Екипът дойде за час от Румъния. Изключително важно е органите да могат да се пренесат за много кратко време до рецепиента, до този, на когото ще бъдат трансплантирани и в случая ролята на хеликоптера е изключително важна за това критично време”, каза Дончо Ташков - координатор по донорство в Южна България. 

Площадката за кацане на въздушна линейка е обновена за 7 месеца изцяло със средства на болницата. Тя ще обслужва района от Велинград до Стара планина, включително и част от АМ „Тракия“, където често стават тежки катастрофи. Според финансовия директор Николай Господинов площадката е изградена още през 2015 г., по изпълнение на проекта за модерен медицински център. "За болничното вертолетно летище процедурата стартира през март и завърши на 15 ноември. На площадката могат да кацат машини с около 3,5 тона товароподемност", обясни той. "Обхващаме районите на юг от Стара планина и можем да окажем помощ на нуждаещите се пациенти. В "Уни Хоспитал" разполагаме с 20 структури, над 800 души персонал. Имаме обучени двама медицински специалисти за въздушна помощ", заяви Господинов. До 2025 г. още шест хеликоптерни площадки трябва да бъдат изградени.

Дружеството, управлявано от министъра на транспорта, отново ще поеме въздушните линейки

„Към настоящия момент имаме обучени двама специалисти за работата със системата за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, но сме в готовност да предоставим на държавните институции, когато започне реално обучението и още екипи. При нас има открити седем хирургични отделения, 13 терапевтични отделения и имаме Спешно отделение, което е трето ниво на компетентност. В него работят около 50 души”, каза Николай Господинов - финансов директор на МБАЛ “Уни хоспитал“- Панагюрище.

Спешна помощ по въздух ще започне реално, когато пристигне първият лек хеликоптер от Италия. Това, по думите на здравния министър Христо Хинков, се очаква да се случи до края на декември.

Наредбата за болничните летища обаче не позволява площадките да се ползват в тъмната част на денонощието. Така реално през нощта хеликоптерите не могат да транспортират пациенти, което според лекарите е недомислица. България очаква да получи 6 медицински хеликоптера до 2025 година. Те са закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Откриват първото лицензирано болнично летище за вертолети 

Българският и румънският екип пред вертолета. Снимка: Многопрофилната болница в Панагюрище

Повече гледайте във видеото.