В Сърбия само 8% от ромските жени завършват средно образование

Първата изцяло женска рап група има сериозна мисия: да сложи край на ранните бракове за ромските момичета. Но групата Pretty Loud не спира дотук. Добре позната на Балканите, сръбската банда също така насърчава университетското образование и социалната интеграция за членове на етническа група, която е исторически изолирана. Младите жени от Pretty Loud са изживели това, за което рапират. Една от певиците - Злата стана майка на 17. Дияна се сблъска с дискриминацията в училище, а Саманта беше омъжена от баща си без нейното съгласие.  

Това е част сюжета на документален филм, продуциран от Юна Лий. Лентата бе заснета в Белград, Сърбия, а премиерата на филма беше на 4 януари 2023 г., обяви порталът Voice of America (VOA).   

Нашето послание към младите момичета е да завършат образованието си и да бъдат независими, защото винаги ще намерят време на се омъжат, обявяват изпълнителките. Историята на момичетата е част от видео проект, който активно засяга темата за малцинствата.   

“Станах майка на 17, живеех в ромски квартал. Когато започнах да се занимава с изкуство ми казаха да се откажа”, казва Злата Ристич. “По някакъв начин изразяваме всичките си емоции чрез музиката. В Pretty Loud се борим срещу насилието, срещу ранните бракове, срещу дискриминацията. Мисля, че най-доброто ни оръжие е музиката, защото тя най-бързо достига до младежите”, разказва младата майка.  

"Тръст за социална алтернатива": Около 43% от ромите в България работят

Pretty Loud е първата женска ромска хип-хоп група в света. Дамите от групата съчетават рап и хип-хоп с древна ромска музика. Те преплитат движения от модерни и традиционни танци, съобщава VOA

“Аз съм една година и 6 месеца по-голяма от сестра ми. Дияна ме следва във всяко начинание. Аз бях първата, която се записа да учи в университета, а след това тя реши да учи в същото учебно заведение”, разказва Живка, която също е част от групата. "Наистина се опитвам да ѝ помогна във всичко. Кой не би искал най-доброто за сестра си? Винаги се опитвам да я мотивирам и подкрепям. Тя е част от мен”, допълва изпълнителката. 

Живка и Дияна, са студентки във Висшето училище по бизнес и право, предава VOA

“Като група искаме да повлияем на много момичета, да се отървем от стереотипното поведение, което казва: „Ти си жена, стой си вкъщи и отглеждай деца. Защо трябва да учиш?“ Вярваме, че не трябва да бъде така. Всяка жена трябва да има избор, да бъде независима и уверена в себе си”, коментират изпълнителките. 

В Сърбия само 8% от ромските жени завършват средно образование, съобщава VOA.  

Живка иска да окаже положително влияние, като обучава ромски деца. Тя разказва, че когато е била дете е искала да получи помощ с домашните си, но никой не и е съдействал. “Започнах да танцувам и да рапирам, но дядо ми ми забрани. Той каза, че училището не е за танци и рап, а за учене. Училището трябваше да е на първо място. Казаха ми, че ако съм добра ученика в училище, имам добри оценки, не пропускам часове, ще мога да танцувам и да рапирам. Това беше моята мотивация да се справям още по-добре в училище”, разказва Живка. 

"Аз съм ромка": История за успеха и борбата срещу предразсъдъците

“Един от най-красивите моменти в живота ми беше, когато започнах работа в GRUBB. Много обичам да работя с деца, това ми помогна да намеря себе си”, казва още тя.  

Gypsy Roma Urban Balkan Beats (GRUBB) е неправителствена организация, която провежда образователни и артистични програми за ромски деца и младежи в Сърбия. Чрез своите програми GRUBB помага на тези деца да придобият основни умения за бъдеща работа и улеснява дългосрочната им социална интеграция. 

Pretty Loud е една от музикалните групи, подкрепяните организацията, съобщи VOA

Повече по темата гледайте във видеото. 

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg