Те са свидетелствали в разследване за злоупотреби

8 експерти от ВиК-Бургас са били освободени в сряда, дни след като дали показания срещу изпълнителния директор на дружеството Цветан Мирчев в рамките на разследване на "Икономическа полиция". Всеки един от уволнените е заемал отговорна позиция. Мотивът за отстраняването им е „подбор на екип” по Кодекса на труда.

Припомняме, че при акция, проведена преди две седмици, бяха иззети документи, а изпълнителният директор беше обвинен в злоупотреби.

СПЕЦОПЕРАЦИЯ: Икономическа полиция влезе във ВиК-Бургас

Първо е била освободена главният юрисконсулт на ВиК-Бургас Десислава Златева. 

„За нас изненадата е, че в последните четири месеца, откакто той е на работа, не сме били упреквани, че не работим добре с него. След влизането на „Икономическа полиция” всички бяхме викани за разпит в качеството си на свидетели”, каза Златева. И допълни, че пред разследващите тя не е скрила нищо за дейността на изпълнителния директор и на ръководителя на отдел „Административен”. Златева смята, че има действия и бездействия от страна на ръководството, които са довели до ощетяване на дружеството.

Друга освободена - Йорданка Керанкова, ръководител на отдел „Обществени поръчки”, е отказала да се съобрази с критерии за обявяване на обществени поръчки.

Уволнен е и Иван Тодоров, ръководител на най-големия воден проект в сектора на стойност близо 460 млн. лв., осигурени от Брюксел. Тодоров също е бил разпитван и след това е освободен от директора.

Заместник-началникът на район Бургас пък не е имал контакт с новия директор от назначаването му през август, но въпреки това е освободен.

NOVA потърси директора Мирчев, но той не беше открит за коментар.