Разказва „Дойче Веле”

Остров Сардиния е известен предимно като ваканционна дестинация заради страхотните си плажове. Много туристи не знаят, че на острова има много стари традиции. Като например уникалната песен „Canto al tenore”. Тя идва от отдалечените планински села на острова. Твърди се, че има 3000 години история.

 Какво се крие зад тези странни звуци? Музикологът Диего Пани дълги години се занимава с пеенето, което дори е нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

„Canto al tenore” е полифонична песен, изпълнявана от 4 гласа. Особеното при нея е, че двата най-ниски гласа се пеят с обертонова техника”, обяснява Пани.

Групата „Supramonte” разделя пеенето на отделни гласове.

Въпреки че много неща в тази песен са мистериозни, едно е сигурно – тя идва от света на овчарите и пастирите. Предавала се е по-скоро на ухо, отколкото чрез ноти.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.