В града няма повишена заболеваемост

От днес във всички ясли, детски градини и училища в Бургас действат превантивни мерки. Целта - да се ограничи разпространението на грип и грипоподобни заболявания през зимния сезон.

Николова: Имаме пациенти, които са болни едновременно от COVID-19 и грип, при тях често има усложнения

Поради очаквания пик на грип тип А и B в България от средата на януари, кметът на града Димитър Николов информира директорите на детските и учебните заведения да проведат разяснителна кампания за клиничните признаци на грип и да предприемат превантивни действия срещу заболяването.

Бургас въвежда мерки срещу грипната вълна

В някои от детските градини в Бургас вече има въведени промени. „От днес реализираме филтър при приема на децата - с безконтактно мерене на температурата им. Това се осъществява от медицинската сестра. Помещенията ще се проветряват интензивно. Играчките и предметите, с които децата се занимават през деня, ще бъдат дезинфекцирани”, обясни София Димитрова, директор на детска градина „Звездица Зорница”.  Тя уточни, че децата се извеждат навън приоритетно, ако времето позволява.

„Профилактичните мерки са много хубаво нещо. Те са прилагат преди да има ръст на заболеваемостта от респираторни заболявания. В област Бургас епидемичната обстановка е спокойна по отношение на грип и остри респираторни заболявания. Няма повишена заболеваемост”, уточни д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас. Тя добави, че в Бургас през този сезон има регистрирани четири случая на грип А.

Целия разговор гледайте във видеото.