Работната атмосфера влияе върху креативността и нагласата на хората в офиса

Обстановката, в която преминава един работен ден, влияе пряко върху нагласата на служителите в офиса. Тя може да е както силен стимулатор за креативна и ползотворна работа, така и изключително демотивиращ фактор.

Добрите работодатели се стараят да създадат хармонична и приятна атмосфера за своите служители, за да повишат ангажираността им и качеството на свършената от тях работа.

Защо е важна комфортната работна среда?

Едни от най-важните показатели, даващи представа за развитието на дадена компания, е продуктивността и текучеството. Ако служителите работят в среда, в която се чувстват добре, те ще се справят по-успешно с дейността си. 

Щастливите служители ще бъдат мотивирани за повишаване на собствените си резултати, самоусъвършенстване и развитие на компанията. Това е начинът за едно дългосрочно сътрудничество с работодателя, при което корпоративните жестове към екипа карат всеки един от членовете му да се чувства оценен и удовлетворен.

Статистиката сочи, че доволните от работната обстановка служители почти не използват болнични дни в сравнение с тези, които чувстват напрежение и стрес.

Небрежна работа, ниска производителност, загуба на приходи и понижена репутация на компанията са само част от последиците от некомфортната офис среда.

За да се намали текучеството, освен повишението на заплатата, различните бонуси, социалните придобивки и др., има и още начини служителите ви да се чувстват щастливи и мотивирани. 

Как да постигнем комфортна офис обстановка?

Грижите за удобствата на служителите ви на работното място ще бъдат оценени високо и ще ги заредят с позитивизъм. На тях ще им бъде по-приятно да изпълняват служебните си задължения в хармонична и здравословна среда. Това не представлява особена трудност и изисква да направите неголеми, но значителни промени.

По-осветено работно място

Важен фактор за ефективността на работния процес е доброто осветление. Недостатъчната осветеност по време на работа води до раздразнителност и умора, което затруднява служителите да изпълняват задълженията си.

Постарайте се да осигурите подходящи осветителни тела. Най-добре е това да бъдат LED лампи, като излъчваната светлина е с различни цветови температури, за да се имитира ежедневния ритъм на естествената светлина, която променя цвета си в различните части от деня. Това ще направи добро впечатление и на вашите клиенти и бизнес партньори, които посещават по-приветливия ви, добре осветен офис.

Вендинг машина за офиса

Дори вече да сте осигурили кафемашина за паузите на служителите си, с поставянето на
вендинг машина в зоната за отдих почивката ще бъде много по-пълноценна. Ако автоматът е комбиниран за напитки и закуски, всеки ще може да се презареди с енергия за оставащите часове на работа. 

Колкото по-богат е изборът в менюто на всеки модул - по-добре. Не пропускайте да включите и здравословни опции, диетични напитки, безглутенови и пълнозърнести храни и т.н. Проучете нуждите на своите служители и няма да се налага те да губят време от почивката си в обикаляне из съседни магазини.

Чиста питейна вода

Един от приоритетите ви трябва да бъде да осигурите за персонала си чиста питейна вода. Дори във вендинг автомата да има заредени бутилки с вода, които са по-удобни в някои случаи, непременно инвестирайте в добра система за филтриране на вода, понеже тя е израз на екологичните политики на всяка компания, а и ще бъде на разположение в неограничени количества, свеждайки вашите собствени разходи до минимум.

Много подходящо офисно решение са иновативните машини за вода с няколко степени на филтрация. Може да изберете правостояща или настолна с размери и капацитет според големината на офиса. Машините доставят чиста и свежа вода с различна температура и употребата им е лесна и удобна.

Декориране с живи растения

Да внесете късче природа чрез зелени растения в офиса не е нито трудно, нито скъпо. Растенията допринасят за намаляване на стреса поради по-спокойното възприемане на обкръжаващата среда в тяхно присъствие. Известно е също, че зеленината на закрито пречиства въздуха, а чистият въздух увеличава концентрацията и производителността.

Когато хората, работещи за вас, се чувстват в офиса на уютно, удобно и здравословно място, това ще ги мотивира да вършат с удоволствие задълженията си и да бъдат по-продуктивни, а това е от полза за успешното представяне на целия бизнес.