Главният секретар на МВР потвърди, че има данни за заплашвани прокурори

МВР проверява твърденията за частен съдийски клуб, който да е бил стопанисван от разстреляния преди броени дни Мартин Божанов – Нотариуса. Това коментира главният секретар на МВР Живко Коцев. Въпросите кои магистрати, кога и защо са го посещавали все още остават без отговор от разследващите.

„Ще се изясни и целият този детайл, който се съобщава в общественото пространство, че се посещава само от определен кръг лица с членски карти”, заяви  Коцев. По думите на главния секретар на МВР текат разпити. А телефонът на Мартин Божанов - Нотариуса ще бъде изследван от партньорска служба.

Разследването за делата на Божанов може и никога да не стигне до финал. Това подчерта от своя страна в ефира на NOVA правосъдният министър Атанас Славов. Той обясни, че още миналата година е изискал информация дали има разследвания за заплахи, отправени срещу магистрати. Отговорът е бил „Да”, но няма информация на какъв етап са били тези проверки.

Антикорупционният фонд поиска парламентарна комисия да разследва дейността на Нотариуса

Две години и половина институциите у нас не са направили почти нищо, за да проверят твърденията в разследването на Антикорупционния фонд, свързано с Нотариуса, подчерта Славов. По думите му контактите на Божанов са стигали до най-високо ниво и става въпрос за добре организирана мрежа от прокурори, съдии, медии и политици.

Още през 2020 година двамата магистрати - Владислава Цариградска и Цветко Лазаров, подробно описват заплахите, които са получили от Божанов пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

„Всичките прояви, които бяха описани от колегите, са абсолютно недопустими. Те са различни при двамата колеги, но заплахите присъстват на открити съдебни заседания, които са публични и се записват. За целия ми над 20-годишен стаж никога не съм се сблъсквала с подобно немислимо поведение”, категорична е Даниела Марчева, член на Съдийската колегия на ВСС.

Бивш шеф на НСлС: Съпругата на Нотариуса трябва да сътрудничи, ако иска убийството му да бъде разкрито

Тогава са изпратени и писма до главния прокурор и до МВР. От тях става ясно, че проверката по сигнала на Лазаров е прекратена. През 2021 година Антикорупционният фонд публикува разследването си. През цялото това време институциите са имали време да реагират, каза пред NOVA правосъдният министър. „Очевидно това се случва бавно. Толкова бавно, че може да не се разплете никога цялата история предвид на трагичния случай”, подчерта той.

Още с встъпването си в длъжност Славов поискал информация дали има заплашвани магистрати. И имал ли е Нотариуса паралелен частен клуб за магистрати до специализираната прокуратура.

„Това е знак за изпадане в зависимост, нарушаване техния интегритет и професионализъм. Защото това, което се случваше в спецправосъдието, беше перверзия, бих използвал тази силна дума. Голяма част от хората, изпълнявали такива поръчки, са все още в системата. И това е факт”, категоричен е министърът на правосъдието.

Магистрат за изнудванията от Нотариуса: Не съм се сблъсквала с толкова немислимо поведение

Бивш адвокат на Божанов: Той беше върхът на цирея, с убийството му сложиха лепенка

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.