"Очаквам да излязат имената на още замесени в скандала българи", каза журналистът

"Българите, задържани във Великобритания, и обвинени в шпионаж, са имали много широка задача. Занимавали са се с доста хора, които са врагове на Путин". Това заяви разследващият журналист Христо Грозев в ефира на "Здравей, Българиа". В днешното издание на "Шпигел", за което работи българинът, излиза обширен репортаж за човека, вербувал сънародниците ни на Острова. 

Грозев каза, че мъжът, който е плащал на задържаните, е австрийският бизнесмен Ян Марсалек. "Това е вторият по чин човек в германска компания, оказала се пирамида", разкри журналистът.

Великобритания обвини още един българин за шпионаж в полза на Русия

Марсалек е открит от Грозев в Русия през 2020 г. Наемал е много хора - шпиони на свободна практика, които е ръководил.

"Очаквам да излязат имената на още българи заради контактите на Марсалек в България, които за съжаление са и на институционално ниво", подчерта журналистът. 

"Има върли фанатици на режима на Путин, дори в прокурорската система. Това е разследване, което скоро ще пуснем. Говорим за прокурори, разследващи престъпления, свързани с Руската федерация в България. Те са членове на русофилски групи и празнуват рождения ден на Сталин. Повече - много скоро", посочи Грозев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase