Познава лично Елцин, Горбачов и сегашния руски президент, защото е правил документален филм за всеки от тях

Той е провокативен, не крие пиперливия се език. Напуска Русия след анексирането на Крим. Организира протест с долно бельо пред сградата на ФСБ след отравянето на Алексей Навални. Причината е, че стана ясно, че отровата може би е била поставена именно в бельото на опозиционера.

Познава лично Борис Елцин, Михаил Горбачов и самият Путин, защото е правил документален филм за всеки от тях. Снимал е в Северна Корея. Той е и първият документалист, който прави филм за войната в Украйна, месеци след началото ѝ. „Източният фронт” е включен в програмата на „София Филм Фест”, на който Мански е част от журито. Пред NOVA говори обявеният за издирване в русия режисьор и документарист. 

Вотът в Русия: Москва твърди, че има висока избирателна активност, опозицията готви протест

"Не бих казал, че руснаците изпитват любов към Путин. Те имат чувството, че той е неизменна част от живота им. Това по-скоро е заложено у тях на генетично ниво. Във филма „Птиците” много добре се илюстрира това, което искам да кажа. В него се разказва за пиленца, които току-що са се излюпили, но вместо майка си, виждат човек в жълто наметало. Така си мислят, че това е майка им. После правят парапланери с жълти крила и птиците започват да летят след тях като си мислят, че летят след майка си. Така правят и руснаците, летят след Путин, защото си мислят, че това е техният баща. По време на тази война загиват тези, които са се родили по времето на Путин и са виждали в живота си само него, като олицетворение на този човек с жълтото наметало. И те следват този жълт плащ, отиват на война, загиват и си мислят, че умират за родината, за майка си, за баща си", заяви той.

Виталий Мански е автор на документалния филм „Свидетелите на Путин”, който започва да снима по времето, когато Русия все още се управлява от Борис Елцин. Завършва го след две десетилетия - през 2021-ва, през които Владимир Путин почти неизменно остава на кормилото на властта в Кремъл. 

Въпрос на избор: За първи път в Русия избират президент три поредни дни

"В него имаше известна неувереност, когато за запознах с него. Неговият избор не беше предвиден да го превърне в самостоятелна фигура. Освен това, хората които измислиха Путин, кулоарно ми обясняваха, че това е технически президент, всичко ще се решава на друго място. Ще бъде като английската кралица. Ще приема посланици, ще реже лентички и така нататък. А самият той имаше други интереси и много внимателно се придвижваше по това минно поле, за да не се взриви. Той разбираше, че вътрешното му разбиране за света е диаметрално противоположно или силно се разминава с представата за света на хората, които го бяха избрали. Боеше се да не прави грешки и затова беше внимателен. След като стана президент, не веднага, но с течение на годините, той придоби сили", заяви Мански.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase