Анкара представи първия успешен изпитателен полет на своя нов стелт изтребител

Анкара представи първия успешен изпитателен полет на своя нов стелт изтребител като национален триумф. Той е проведен в отговор на решението на Вашингтон да забрани на Турция да закупи произведените в САЩ бойни самолети F-35, след като правителство закупи руски зенитни ракети. В същото време техните съперници се въоръжават с новите американски самолетит, поради което Анкара няма друга алтернатива, освен да разработи свои, съобщава Voice of America (VOA).

„Прекомерното въоръжаване на Гърция е голяма заплаха за Турция в Егейско море и за баланса на силите. От друга страна, продължаващите войни в Близкия изток налагат спешна модернизация на военновъздушните сили“, заявиха властите.

Турската отбранителна индустрия се е утвърдила в световен мащаб. Нейните въоръжени безпилотни самолети са широко разпространени и се използват в конфликти от Кавказ до Сирия и Африка. Според анализатори отбранителната индустрия на страната е жизненоважна за външната политика на Анкара, предава Voice of America.

Турция и ООН подготвят нова сделка за износ на зърно през Черно море

"Турция смята, че колкото по-малко зависи от чужди държави по отношение на отбранителната си индустрия, толкова по-голяма автономия ще получи във външната си политика. Тя се опитва да бъде възможно най-независима“, смятат анализатори.

Междувременно Анкара представя новия си изтребител като пробив в бързо развиващата се отбранителна индустрия на страната, който поставя Турция сред малкото държави в света, които произвеждат такъв тип бойни машини. Анализатори твърдят, че оръжейна индустрия на страната остава сравнително малка, като все още разчита на чуждестранен внос за ключови компоненти.

"Налице е значително подобрение, но още има чуждестранната зависимост в критичните подсистеми и сегменти, като например захранващите блокове и двигателите“, казват експерти.

Американските двигатели задвижват турския изтребител, но Анкара твърди, че разработва свои собствени. Според анализаторите, Турция вече набелязва пазари за закупуване на необходимите части за бойните си летателни апарати.

Година след мощните земетресения в Турция: Докъде стигна възстановяването (ВИДЕО)

"Важното е, че турският изтребител ще запълни търсенето на алтернативни пазари в страни, които нямат достъп до американските изтребители F-35, било то по икономически или политически причини. Азербайджан, Пакистан и евентуално Украйна са пример за страни, където той наистина може да има значение“, казват експерти.

Безпилотните самолети на Турция следват тази стратегия за намиране на пазарна ниша. Анализаторите обаче предупреждават, че разработването на стелт боен самолет е много по-голямо предизвикателство, отколкото създаването на безпилотни такива, а турският летателен апарат все още има да извърви дълъг път, преди да бъде готов за бойното поле, предава VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA)