Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар

Европейската комисия прекратява проверката на обществена поръчка за доставка на влакове в България от Китай след оттеглянето на китайското дружество CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd. Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Тръжната процедура за възлагане на обществена поръчка се отнася за купуването на 20 електрически влака, както и за тяхната поддръжка за срок от 15 години. Прогнозната стойност на договора е около 1,2 млрд. лева. Посоченото китайско държавно дружество е най-големият производител на подвижен състав в света по отношение на приходите, се отбелязва в съобщението.

БДЖ въвежда електронно издаване на билети във влак

Комисията предприе проверката на 16 февруари по силата на правилата на ЕС за чуждестранните субсидии и по сигнал на Министерството на транспорта. Само за няколко седмици бяха постигнати резултати, се отбелязва в изявление на Бретон по този повод.

„Ще продължим да предприемаме всички необходими мерки за запазване на икономическата сигурност и конкурентоспособността на Европа с решителност и бързина”, допълва Бретон.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase