Лимонът рекордьор е с тегло от 1.2 килограма

Лимон с вкус на ябълка и големина на пъпеш. Той расте в България. Отглежда го граничен полицай от Свиленград в двора си. Лимонът рекордьор е с тегло от 1.2 килограма.

В двора на Данаил Георгиев от Свиленград расте необичайно дърво, отрупано с плодове, които отдалеч може да бъдат сбъркани с пъпеши. Отблизо обаче и видът, и ароматът показват, че става въпрос за цитруси.

Продадоха на търг лимон на 285 г. (ВИДЕО)

„Този лимон не е хибриден, много стар сорт. Името му е Седро или Медикал”, казва Данаил Георгиев.

Историята на появата на дървото в двора на Данаил започва преди повече от 10 години, когато е на екскурзия до гръцкия град Кавала.

Ароматите могат да ни накарат да се почувстваме слаби или пълни

„На около 15 км  от едно малко селце забелязах едно огромно дърво - 5-6 метра с някакъв плод, наподобяващ пъпеш.  Старец, на около 80 години, седеше на тротоара и ме попита какво правя”, продължава разказва Данаил.

Двамата започват разговор и възрастният човек обещава да даде лимон и за Данаил. Няколко месеца по-късно лимонът е в Свиленград.

„Дръвчето беше колкото едно цвете зюмбюл в саксия. Същата зима беше при нас в стаята на топло и през 2015 година го се засадих. Последните 3 години дървото ражда от 200 до 250 лимона”, добавя Данаил Георгиев.

Лимонът рекордьор се нуждае от грижи. Макар и да не е претенциозен и да не се харесва на вредителите, той трябва да получава определена доза желязо и много вода. За да разкрие целия си потенциал, трябва да е в естествена среда.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase