Израел не спазва резолюциите на Съвета за сигурност, а това е неуважение, допълни Василий Небензя

Съветът за сигурност демонстрира лицемерие, притеснително е да гледаме това. Русия предупреди, че много конфликти в Близкия изток се основават на напрежение между Израел и палестинците. Едностранни провокативни действия ще доведат до увеличение на напрежението. Израел не спазва резолюциите на Съвета за сигурност, а това е неуважение. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Съветът за сигурност на ООН се събира на спешна среща след нападението на Иран

"Генералният секретар на ООН осъди атаката на Иран. Защо не направихте същото на заседание на Съвета по сигурността на ООН на 2 април, когато поискахме да осъдите атаката на Израел срещу посолството на Иран в Дамаск? Израел редовно атакува Ливан и Сирия, ако това не е забелязвано от ООН, действията ни ще са безполезни. Нападение срещу дипломатическо представителство е немислимо, ако това се беше случило срещу посолство на западна държава, щяхте да изискате спазване на правата. Ако обаче става въпрос за други страни, правото на самозащита за вас е различно нещо. Излизате с аргументи за липса на яснота. Не намерихте кураж да признаете, че операцията на Израел има безпрецедентен брой жертви, наблюдаваме мълчание за дълбоките корени на кризата в региона", коментира той.

До ескалация на напрежението в Близкия изток се стигна в нощта срещу неделя. Причината - отмъщение за нападението срещу консулството в Дамаск на 1 април. Тогава бяха убити високопоставени ирански военни. 

Около 23.00 ч. българско време в събота бяха изстреляни над 300 дрона и ракети от Иран към Израел. Редица държави реагираха мигновено със защита в небето си и сваляне на всичко, което може да бъде прехванато. Но военни определят атаката на Иран като успешно отблъсната. В Израел прозвучаха сирени и се чуха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase