От общината сме се фокусирали върху инфраструктурата – строеж на ясли, градини, училища, заяви кметът

„Обиколките ми по училищата ме срещнаха с доста будни деца. Явно е, че децата ни са добри. Явно е, че учителите си вършат работата. Виждам и доста мотивирани учители. Но ако искаме да се променят нещата към по-добро, трябва отново да сложим учителите на пиедестал - и като отношение в класната стая, и като заплащане. Паралелно с това да работим и по промяна на целия образователен процес - на какво учим децата - дали просто да назубрят някакви материали, или по-скоро как да съберат информация, как да я анализират, как да мислят критично”. Това коментира в ефиа на „Здравей, България” кметът на София Васил Терзиев.

ДЕНЯТ НА БУКВИТЕ: България чества 24 май

Справянето с много от предизвикателствата пред образованието са в рамките на националната политика, каза още градоначалникът.

„Общината може активно да работи, като една от многото заинтересовани страни, с Министерството на образованието. Това, върху което ние сме се фокусирали, е самата инфраструктура - строеж на нови ясли, детски градини, училища, ремонтиране на базата на училища. Защото колкото има отношение образователният процес, толкова има и средата, която също възпитава и те учи на определени ценности. Ние искаме децата и учителите да бъдат в една доста по-приветлива среда, нещо, което да ги стимулира, да ги вдъхновява и да постигнем тези резултати, на които се надяваме”, заяви Васил Терзиев.

По-късно кметът на София изнесе тържествено слово на официалната церемония пред Народната библиотека.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase