Той участва в 15-ата годишна среща на NADAL

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов участва в 15-ата годишна среща на Мрежата на прокурорите и еквивалентните институции към върховните съдилища на държавите членки на Европейския съюз - NADAL. Тази година домакин на престижния форум беше главният прокурор на Люксембург Мартине Соловиев.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

Сарафов беше модератор на един от панелите във форума, посветен на предизвикателствата в борбата с измамите в ЕС и сътрудничеството с държавите членки на общността и трети страни. Участници в панела бяха европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, Клод Айшен, европейски делегиран прокурор от Люксембург, както и главните прокурори на Швейцария Щефан Блетлер и на Украйна Андрий Костин, който се включи чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от прокуратурата.

Не всичко в ЕС е било даденост - неща, които трябва да знаят най-малките от поколение Z

В изказването си Борислав Сарафов подчерта ролята на Мрежата NADAL за по-ефикасно правосъдие, за поддържане на общите европейски ценности и за ефективното прилагане на правото на ЕС. „Основополагащо за постигане на тези цели е нашата ежедневна работа на национално ниво, отговорност, стремеж към още по-високи резултати и упоритост, които гарантират и независимостта, както на съдебната система като цяло, така и на прокурорите в частност“, заяви той. Сарафов изтъкна ролята на Кьовеши като европейски главен прокурор, която обединява и олицетворява изграждането на интегритета на всички ангажирани с противодействието на престъпленията против финансовите интереси на ЕС на наднационално ниво. „Защитата на средствата на Европейския съюз в България е изключително важен приоритет в работата на всички институции в държавата“, подчерта и.ф. главен прокурор. 

ФБР удостои Борислав Сарафов с почетна грамота

В Люксембург Сарафов разговаря с испанския си колега Алваро Гарсия Ортис, който предстои да посети България през есента в отговор на визитата на българския главен прокурор в Мадрид през миналата година. Освен ръководителите на прокуратури в страните от ЕС, участие в 15-ата годишна среща на NADAL взеха и ръководители на „Евроджъст”, Главна дирекция „Правосъдие“ на Европейската комисия и други.

Делегациите се запознаха с функционирането на Съда на Европейския съюз и посетиха Европейската прокуратура, чието седалище също е в Люксембург, където главният прокурор Борислав Сарафов разговаря и с българския представител в институцията Теодора Георгиева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС