Вижте репортажът на Voice of America

Голяма част от стендъп комедията в Съединените щати се дължи на свободата на словото в страната, посочват от Voice of America (VOA). В Южна Калифорния това привлича комици имигранти, които искат да изразят мнението си и да разсмеят хората. 

Комикът Лин Сун е от Камбожда и пристига в Съединените щати, когато е едва на шест месеца. “Израстването в Южна Калифорния беше трудно”, спомня си тя. Когато Сун става самотна майка, става още по-трудно. Тогава тя открива стендъп комедията. Лин споделя, че взима моменти от трудното си детско, за да ги превръне в нещо забавно за другите.

Меню с вдъхновение: Ресторант във Вашингтон предлага вкусове на различни народи (ВИДЕО)

Уейн Федерман изучава стендъп комедията от Университета на Южна Калифорния. Той казва, че комедията в САЩ има имигрантски корени. „Причината, поради която имигрантите и синовете и дъщерите на имигранти са привлечени от стендъп комедията е, че това е начин да разкажат историята си. Цялата идея на стендъп комедията е твоята версия на света", посочва той. 

Нюзрум без редактор: История за борбата за свобода на словото

Федерман казва, че свободата на словото в САЩ привлича комици имигранти. Такъв е случаят с  Александър Незлобин - популярен руски комик, който бяга в Съединените щати, след като критикува нахлуването на Русия в Украйна. „В Съединените щати може да имате проблем с комедия, която създавате, ако разказвате вицове за малцинства, за общности, за LGBTQ, нещо подобно. И ние знаем за такива случаи. Но можете да кажете всичко за политиката. В Русия е обратното: можете да кажете всичко за LGBTQ, но не казвайте вицове за политика.“ казва Александър Незлобин. Неговата група „Stand UP LA“ се грижи за комедията за рускоезични имигранти.

Украинският бежанец Дмитрий Адамов възприема някои от шегите на руските комици за обидни.„Баща ми почина в Мариупол и не можех да се върна, за да присъствам на погребението му. Все още не мога да отида там и да видя майка ми и брат ми и семейството му. Тези шеги не са подходящи за мен. “ Адамов е съгласен, че шегите са свобода на словото. Точно както той е свободен да напусне шоуто, ако е обиден. Което той и направи, допълват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, dariknews.bg