Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция

Възход на крайнодесните политически партии на изборите за Европейски парламент. Въпреки това, основните проевропейски партии запазват мнозинството си. Европейската народна партия остава най-голямата в Европарламента и дори добавя нови девет депутати.

Възходът на крайнодесните партии в Европа доведе до сътресения във властта в някои от държавите на Евросъюза. Заради лош резултат на партията си и изключително добро представяне на крайнодесните, френският президент Еманюел Макрон разпусна долната камара на парламента и свика предсрочни парламентарни избори. В Белгия премиерът Александър де Кро подаде оставка.

Евровотът: Какво показват националните резултати по държави

Проевропейските сили успяха да си осигурят мнозинство, за да диктуват политиката в Европарламента. „Това е една добра новина за Европа и една добра новина за ЕНП. Демократичните центристки партии увеличиха местата в парламента и затова искам да благодаря на всички европейски гласоподаватели за тяхното доверие към ЕНП”, каза лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер.

Още тази седмица ЕНП започва преговори за коалиция със социалистите и либералите от „Обнови Европа”. „Центърът държи, но е ключово да отбележим, че крайните десни и леви получиха силна подкрепа. Ние сме победителите, ние сме котвата за стабилност в Европа”, подчерта Урсула фон дер Лайен от ЕНП. 


Във Франция президентът Еманюел Макрон свика предсрочни избори, след като се оказа, че крайнодясната „Национален сбор” получава два пъти повече гласове от неговия центристкия алианс.

„Това решение е тежко и трудно, но е преди всичко акт на доверие, доверие във вас, мои скъпи сънародници, в способността на френския народ да направи най-правилния избор за него и за бъдещите поколения. Доверие в нашата демокрация, че думата ще бъде дадена на народа. Няма нищо по-републиканско от това”, обясни Макрон.

Дълги опашки от гласоподаватели в Брюксел

След като в Белгия вчера гласуваха на седем различни избори, включително и парламентарни, премиерът Александър Де Кро символично подаде оставка. В Германия дясната „Алтернатива за Германия” прати социалдемократите на канцлера Олаф Шолц на трето място, което е исторически минимум.

„Ако познавате историята на социалдемокрацията, тогава знаете, че за всички нас и за нас, лидерите на партията, подобен разочароващ резултат не е причина да си заравяме главите в пясъка, а да кажем: „Сега, повече от всякога”, поясни вицепрезидентът на СДП в Германия Ларс Клингбайл.

Резултатът на партията „Фидес” на унгарския премиер Виктор Орбан също се оказа доста по-нисък от предвижданията. Коалицията му получава 43,7%, което е по-лош резултат от прогнозните 50 на сто. В Италия крайнодесните „Италиански братя” на премиера Джорджа Мелони са големият победител с около 28% от гласовете.

Репортер: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase