Тя се провежда под звука на сирените за въздушна тревога

Мястото на журналистите е там, където са събитията, дори под смъртната заплаха на бушуваща война. Това заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев при откриването на 19-ата световна среща на българските медии. Тази година тя се провежда в град Одеса в Украйна. Там е нашият специален пратеник Александрина Аврамова.

„Късно снощи в черноморския град прозвучаха сирените за въздушна опасност и призиви гражданите да се укрият. Малко след това в започнаха да се чуват взривове, а днес през целия ден няма ток и всички генератори работят. Тук войната продължава вече две години и половина и на този фон днес  в Одеса беше открита 19-ата среща на българските медии, на която присъстват български журналисти от 14 държави”, обясни международният редактор на NOVA.

Със сълзи в очите: Военнопленник разказва за ужаса от войната в Украйна (ВИДЕО)

В деня, в който православната църква почита паметта на Свети Паисий Хилендарски, журналисти от 14 български медии по света се събраха в Одеса, за да засвидетелстват не само подкрепа за Украйна, но и още нещо: „Съпричастност с тези 150 хиляди българи, които живеят в Одеска област, от тях 50-60 хиляди - тук, в град Одеса. Съпричастност и състрадание с всички, които страдат от войната в Украйна”, допълни Вълчев.

Петте хиляди българи, които живеят в село Камчик в Одеска област, не са забравили българския език. Българската общност в Украйна получава и подкрепа от страната ни. „От първия ден на войната, когато вашите колеги започнаха да ми се обаждат и да питат какво правят нашите сънародници, как да помогнем на нашите сънародници, аз казвах, че сега вече не можем да говорим само за нашите сънародници. Сега целият народ на Украйна има нашата подкрепа. И слава Богу! Той я получи от България!”, каза директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова.

Българското училище в Камчик ще използва нови компютри, дарение от министерствата на образованието и на външните работи.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase