Според него в страната има два архетипа - опасността от приплъзване към крайнодесни и Френската съпротива

Историческа победа за крайната десница на първия тур от предсрочните парламентарни избори във Франция. Партията на Марин льо Пен „Национален сбор”, получи 33.2% от гласовете и вече гледа към пълно мнозинство в парламента.

„Във Франция след Втората световна война има два архетипа и това са опасността от приплъзване към крайнодесни и дори фашистки форми, в тогавашния период на историята, че дори и сега. От другата страна пък е опозиращата и по някакъв начин въставаща срещу тези форми на съпротивата, също от Втората световна, известна като Френската съпротива”, заяви историкът и политолог Радослав Илиев в предаването „РеВизия” по NOVANEWS.

Историческа победа за крайната десница на парламентарния вот във Франция

По думите му Франция, в последните 200 г. – епохата на модерното време, в което ние живеем, задава едно голямо махало между лявото и дясното и либералното и консервативното.

„Може би насъбралото се напрежение, което в последните 25 г. се изразява от Льо Пен баща досега, е реакция на една, някои я наричат евроскептична позиция. Но според мен това не е точно така, а по-скоро реакция срещу процесите на левите процеси от края на 60-те години”, обясни историкът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase