Будапеща наложи по-строги санкции на руския петролен гигант "Лукойл"

Въпреки факта, че вносът на суров петрол от ЕС по тръбопроводи от Русия не е забранен от наложеното ембарго, в момента Русия не доставя суров петрол за Унгария, след като Украйна наложи по-строги санкции на руския петролен гигант "Лукойл", забранявайки му ефективно да използва Украйна като транзит за износ на руски петрол, съобщават "Блумбърг" и БНР.

"Лукойл" доставяше на Унгария суров петрол през южния ръкав на петролопровода "Дружба", който пресича Украйна. Миналия месец обаче Киев засили санкциите си срещу "Лукойл", които на практика забраняват на руския енергиен гигант да използва Украйна като транзитна страна за своя продукт.

Световният пазар на петрол ще се балансира заради споразумението с ОПЕК

Въпреки това Унгария, чийто премиер Виктор Орбан поддържа добри връзки с руския президент Владимир Путин и дори посети Москва по-рано този месец, в момента работи с Русия за възстановяване на петролните доставки на "Лукойл" в централната европейска държава, която се опитва да запази приятелски връзки с Русия въпреки възраженията на ЕС.

Унгарската енергийна компания MOL и "Лукойл" работят по решение на проблема, опитвайки се да възстановят потоците на руски суров петрол към Унгария, посочи унгарският външен министър Петер Сиярто. Той се срещна късно вечерта във вторник с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на среща на ООН в Ню Йорк.

"Сега има правна ситуация в Украйна, въз основа на която "Лукойл" в момента не доставя в Унгария“, призна Сиярто след срещата, без да навлиза в подробности какво е довело до спирането. "Работим върху правно решение", посочи той, цитиран от "Блумбърг". Министерството на външните работи на Унгария, компаниите MOL и "Лукойл", както и руското министерство на енергетиката и украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" не отговориха на исканията на "Блумбърг" за коментар на информацията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase