Исмаил Хания е загинал при въздушен удар

Политическият лидер на „Хамас” беше убит в Техеран. Исмаил Хания е загинал при въздушен удар, часове след като присъства на клетвата на новия президент на Иран. Ислямисткото движение обвини Израел, но говорител на държавата заяви, че няма да коментира „този инцидент”.

Всичко това става след нападението на „Хамас” през октомври в Израел и взимането на 240 заложници. Тел Авив отвърна с мащабна акция в Ивицата Газа, а през последните дни в конфликта влязоха ливанската групировка „Хизбула” и бунтовниците хусити в Йемен.

Лидерът на "Хамас" е убит в Техеран

Самото убийство на лидера на „Хамас”, както и мястото, където е извършено, са шокиращи. Самият факт, че Хания е убит не в Катар, където живее при засилени мерки за сигурност, а в Иран - най-важният поддръжник на „Хамас”, изпраща ясен сигнал, че никой не е недостъпен, а Израел може да действа и под носа на най-смъртоносния си противник. След безпрецедентната атака срещу Израел на 7 октомври, премиерът Нетаняху обяви публично, че е дал заповед на МОСАД да предприеме действия срещу лидерите на „Хамас”, независимо къде се намират.

Смъртта на Хания вероятно ще подкопае сериозно усилията за постигане на мир в Близкия изток, тъй като той беше ключова фигура в преговорите с посредничеството на Катар, САЩ и Египет.

Иран се закани да отмъсти за смъртта на лидера на „Хамас“

Исмаил Хания е бил убит около 2 часа през нощта в специална резиденция за ветерани от войните северно от Техеран. Новината беше съобщена по иранската държавна телевизия. Според местни медии, сградата е била ударена от ракета.

„Интересно е, че буквално в съседна стая в същата сграда е бил генералния секретар на „Ислямски джихад”. Той остава невредим. Тоест това е една невероятно точна операция. Кой, как, по какъв начин я е извършил, ме е страх, че може би няма да разберем до края”, коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

Кой е Исмаил Хания – убитият лидер на „Хамас” (ВИДЕО) 

Отмъщението за смъртта на лидера на „Хамас” е задължение на Техеран, защото е станало в иранската столица, се закани върховният лидер аятолах Али Хаменей. По думите му, Израел си е осигурил почва за сурово наказание.

„В този момент, главнокомандващият на Иранската революционна гвардия обявява, че иранският отговор определено предстои. Следователно израелците ще получат подходящ отговор на тази терористична операция”, заяви Мохтаба Амани, посланик на Иран в Ливан.

САЩ обявиха, че нямат информация за убийството на лидера на „Хамас”.

„Мога да ви кажа само, че сега нищо няма по-голямо значение от това, да бъде постигнато прекратяване на огъня, което е в интерес на връщането у дома на заложниците и в интерес на палестинците, които страдат ужасно всеки ден”, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

До момента Израел не е коментирал удара, извършен само часове, след като Хания присъства на церемонията по полагането на клетва на новия президент на Иран. Аятолахът пък разпространи кадри от вчерашната си среща с Хания, която се смята и последната публична поява на лидера на Хамас.

Кой ще наследи убития лидер на „Хамас” Исмаил Хания

Убийството на Хания предизвика масови протести в Арабските държави. Палестинският президент Махмуд Абас осъди остро покушението в Техеран. Заместник-министърът на външните работи на Русия обяви, че убийството ще предизвика нова ескалация в Близкия изток. В същия тон беше и изявлението на официален Пекин. От там смятат, че покушението може да доведе до „по-нататъшна нестабилност в регионалната ситуация”. „Осъждаме подлото убийство на ръководителя на политическото бюро на „Хамас”, се казва в позиция на турското външно министерство. Европейският съюз призова за максимална сдържаност, а ръководителят на външната политика Жозеп Борел прикани за спешна деескалация, за да бъде избегната война.

„Ако Израел бъде нападнат, със сигурност ще им помогнем. Видяхте това и през април, можете да очаквате да направим същото отново. Но не ни се иска да виждаме нищо подобно да се случва. Ще работим много, за да свалим градуса на напрежението и да подходим към темата със средствата на дипломацията”, заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase