Метеоролозите предупредиха за опасни буреносни вълни и наводнения

Ураганът „Ернесто“ връхлетя Бермуда с проливни дъждове и силни ветрове рано, когато наближи британската територия в Атлантическия океан, а метеоролозите предупредиха за опасни буреносни вълни и наводнения.

Циклонът, който удари Пуерто Рико в началото на седмицата и остави без ток най-малко 600 000 души, се намираше на 40 км югозападно от архипелага в 06:00 ч. по Гринуич, като максималният постоянен вятър беше 140 км в час, според Националния център за ураганите в Маями.

Очакваше се бурята да премине близо до или над Бермудските острови през следващите няколко часа.

„Очаква се опасна буреносна вълна, която ще предизвика значителни крайбрежни наводнения на Бермудските острови в районите с крайбрежни ветрове. В близост до крайбрежието напливът ще бъде съпроводен от големи и разрушителни вълни“, предупреди НХК.

Ураганът „Деби” взе четири жертви, сред тях и дете (ВИДЕО)

Очакваше се Ернесто да изсипе 150-225 мм дъжд на Бермудските острови.

„Тези валежи вероятно ще доведат до значителни животозастрашаващи внезапни наводнения, особено в ниско разположените райони на острова“, заявиха от НХК.

Жителите на Бермудите се подготвиха за пристигането на бурята, като извадиха лодките от океана и водата, затвориха прозорците, напълниха ваните с вода и се запасиха с батерии и хранителни продукти.

„Тази буря е истинска“, заяви министърът на националната сигурност Майкъл Уийкс след среща на служители по извънредните ситуации в петък, според вестник „Роял Газет“.

„Това не е буря, която трябва да се приема несериозно“, каза той и предупреди жителите на острова да очакват 36 часа ураганни ветрове.

„Моля, вземете всички предпазни мерки, за да защитите живота и имуществото си. Останете на закрито, бъдете в безопасност и се моля всички да бъдем пощадени от реални загуби или щети“, допълни Уикс.

Някои ключови пътища са затворени, а автобусните и фериботните превози са преустановени, допълва изданието.

Международното летище „Л.Ф. Уейд“ на Бермудските острови заяви, че ще остане затворено до неделя, след като бурята отмине. |

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС