Отново строго ще се прилага правилото, ограничаващо пътниците да носят течности до 100 мл

От 1 септември на всички летища в страните от Европейския съюз отново се въвежда строгото прилагане на правилото, ограничаващо пътниците да носят в ръчния си багаж течности до 100 милилитра.

Последното поколение скенери, които показват триизмерни изображения на принципа на компютърната томография в медицината, позволиха на много летища да облекчат мерките и да позволят на пътниците да носят електронни устройства и течности без ограничения в количеството и без да се налага да ги вадят от багажа си.

Затягат правилата за проверка на турските летища

Появиха се обаче съмнения доколко новите скенери гарантират, че на борда на самолетите няма да бъдат вкарани опасни вещества или предмети. Затова Брюксел реши да върне по-строгите проверки за сигурност, съгласно които пътниците са длъжни да поставят всички съдове с течности, които внасят в самолета, в един и същ прозрачен плик с обща вместимост не по-голяма от 1 литър. Правилото беше въведено през 2006 г. след осуетена терористична атака.

Пътуването с малки деца може да бъде предизвикателство, особено с временното възстановяване на строгите проверки на течности по летищата от Европейската комисия – решение, което предизвика разнообразни реакции

„Нямаме право минерална вода, дори и бутилките с филтър нямаме право да ги носим зареди ръчния багаж”, разказват пътниците.

Междувременно, пътниците ще трябва да бъдат подготвени за допълнителни проверки и потенциални неудобства, докато пътуват през европейските летища.

„Говорим не толкова за затягане на мерки колкото за известни допълнителни проверки, които се налагат във връзка с един определен тип оборудване които го има в някой от по- големите европейски летища. Ако говорим за Летище София, ние така или иначе използваме по-конвенционално оборудване и всички сме свикнали да вадим тези води, които са до 100 милилитра”, казва Анелия Маринова, главен директор, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация”.

Репортер: Катерина Гръначарова

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Фокус"