„The Room Next Door“ е първият англоезичен филм на режисьора

Испанският режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция в събота за филма "Съседната стая". В лентата участват Джулиан Мур и Тилда Суинтън.

Дръзки и стилни: Педро Алмодовар, Джулиан Мур, Тилда Суинтън със забележителна визия във Венеция (ВИДЕО+СНИМКА)

Снимка: Getty Images

Филмът получи 18-минутни овации по време на  премиерата си на Международния филмов фестивал във Венеция по-рано през седмицата.

Алмодовар беше удостоен с награда за цялостно творчество във Венеция през 2019 г. за своите испаноезични филми. Той също така спечели "Оскар" за филма от 1999 г. "Всичко за майка ми" с участието на Пенелопе Круз.

"Съседната стая“ е първият англоезичен филм на Алмодовар и засяга евтаназията и изменението на климата.

Снимка: Getty Images

След като получи наградата си, Алмодовар каза: „Вярвам, че да се сбогуваме с този свят чисто и достойно е основно право на всяко човешко същество“.

"Трябва да споделя наградата с моя отбор, особено Джулиан Мур и Тилда Суиндън. Заради техния талант, доверие и щедрост към мен. Наградата е тяхна. Филмът е за две жени и те играят ролите. Като режисьор, една от привилегиите е, да гледаш от първо лице как чудото се случва пред камерата. Джулиан и Тилда накараха това чудо да се случва отново и отново, всеки ден. Нямам достатъчно думи да им благодаря. Джулиан и Тилда, това е за вас", каза развълнуван големия режисьор.

За най-добри актьор и актриса на фестивала бяха обявени Венсан Линдон и Никол Кидман.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!