Коментар на Вяра Савова

Превръща ли се криптоикономиката в основен финансов сектор и кои институции го регулират у нас? Темата коментира правният експерт към Европейската криптоинициатива Вяра Савова в студиото на "РеВизия" по NOVA NEWS.

Двойно са се увеличили криптовалутите в света

Според нея криптоикономиката действително се превръща "до някаква степен в част от по-традиционния финансов сектор". "С нов законопроект се въвежда в България регламент, който беше наскоро приет на ниво Европейски съюз, с който се регулират пазарите с криптоактиви, съответно издаването на криптоактиви, определени категории от тях и услугите, които се предлагат на пазара", каза още Савова.

По думите ѝ има възможност за създаването на специална структура, която да регулира конкретно пазарите за криптоактиви: "В нито една от държавите членки, където този регуламент ще се предлага, не са избрали точно този вариант. Така че във всяка една държава членка са вече действащите финансови институции, които регулират пазара под една или друга форма, като в някои държави са две. В нашия случай БНБ и Комисията за финансов надзор, която регулира финансовите услуги, а в други е само Централната банка", обясни експертът.

"Когато става въпрос за криптопазар, България вече има доста развити компании, които се занимават сериозно с този сектор", заяви Савова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase