Министърът на икономиката каза, че частите са били предимно микрочипове и батерии от нисък клас

Компонентите на хиляди пейджъри, които във вторник избухнаха в Ливан в атака срещу "Хизбула", не са били произведени в Тайван, заяви тайванският министър на икономиката Гуо Чжухуей.

Базираната в Тайван компания "Голд Аполо" тази седмица заяви, че използваните при атаката устройства не са били произведени от нея и че базираната в Будапеща компания "Би Ей Си", до която са били проследени устройствата, има лиценз за използване на търговската марка.

Свердлов: Взривове могат да бъдат имплантирани във всяко устройство, което има батерия

Не е ясно нито как пейджърите са били превърнати в оръжия за взривяване от разстояние, нито как стотиците ръчни радиостанции, използвани от "Хизбула", са били взривени в сряда във втора вълна от атаки. В двата инцидента в Ливан бяха убити общо 37 души, а около 3000 бяха ранени.

Тайванският министър на икономиката каза пред репортери, че частите са били предимно микрочипове и батерии от нисък клас.

А когато беше притиснат да даде отговор на въпроса дали експлодиралите пейджъри са били произведени в Тайван, той заяви, че със сигурност може да каже, че "не са били произведени в Тайван". Чжухуей допълни, че случаят се разследва от съдебните власти.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Петя Димитрова, БТА