Журналистът разказа случай за неправомерни действия спрямо мигранти

Темата за начина, по който българските гранични власти се отнасят с мигрантите, които се опитват да преминат през нашата граница, коментира журналистът Мария Черешева в „РеВизия“ по NOVA NEWS. Тя посочи, че служителите на „Фронтекс“, които се намират на българската граница, са под командването на българските служби и подпомагат дейността им.

Черешева разказа за Яхия Хомси, станал свидетел на случай, при който 15-годишно момче от Сирия е простреляно с топ патрон, след като е преминал нелегално на българска територия. Тя посочи, че отговорът на "Гранична полиция" е, че изстрелът е бил при самозащита. По данни на детето, то е „било паднало на земята и се е било предало“.

Разследване: Мигранти стават жертви на насилие по българските граници

Черешева разказа за още един случай с убито 17-годишно момче от Афганистан. Тя посочи, че версията е, че куршумът е рикоширал.

Журналистът посочи, че служители на „Фронтекс“ са участвали в неправомерните действия на българските гранични служби, но в последствие разказват, че са били принуждавани да мълчат. По-късно обаче те подават сигнали.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase