Банковата институция прогнозира, че общата инфлация в еврозоната ще достигне 2,5% през 2024 г.

Европейската централна банка повтори в най-новия си икономически бюлетин, публикуван в четвъртък, че Управителният съвет "не се ангажира предварително с конкретен лихвен курс" за близкото бъдеще, тъй като ще продължи да анализира входящите данни, особено за инфлацията, преди да вземе следващото си решение за паричната и лихвена политика.

Банковата институция прогнозира, че общата инфлация в еврозоната ще достигне 2,5% през 2024 г., след което ще отслабне до 2,2% през 2025 г. и до 1,9% през 2026 г. В същото време ЕЦБ очаква скромна икономическа експанзия от 0,8% през 2024 г., след което БВП на еврозоната да нарасне с 1,3% през 2025 г. и с 1,5% през 2026 г.

Вътрешната инфлация остава висока, тъй като заплатите продължават да нарастват с по-бърз темп. Въпреки това натискът от страна на разходите за труд отслабва и печалбите частично смекчават влиянието на увеличените заплати върху инфлацията.

Условията за финансиране са все така рестриктивни, а икономическата активност остава ограничена вследствие на слабото частно потребление и инвестиране, посочва още ЕЦБ. Банката признава за продължаващото наличие на инфлационни рискове, като военната операция на Русия в Украйна, кризата в Близкия изток и изменението на климата.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase