Властите са опитали да скрият изчезването на плавателния съд

Най-новата ядрена подводница на Китай потъна в река. Това се случи в края на май - началото на юни в корабостроителница близо до град Ухан, пише „Уол стрийт джърнъл“, позовавайки се на източници. Градът се намира в централната част на Югоизточен Китай, през него минава река Яндзъ.

Първи кадри на подводницата „Титан” от дъното на океана (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отбелязва се, че китайските власти са се опитали да скрият този факт. „В допълнение към очевидните въпроси, засягащи стандартите за обучение и качеството на оборудването, инцидентът повдига по-дълбоки въпроси относно вътрешната отчетност на китайската армия и надзора на китайската отбранителна индустрия, която отдавна е засегната от корупция“, каза събеседник на изданието от Министерството на отбраната на САЩ.

Подводницата от клас Zhou е построена от държавна компания корабостроителницата Wuachang. За последно е видяна през пролетта на кей на река Яндзъ, където я оборудваха преди да излезе в морето. В началото на юни на мястото на потъването пристигнаха кранове, за да вдигнат подводницата от дъното на реката. Това се доказва от сателитни снимки на това място от Planet Labs. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС