Трябва да се намери устойчива коалиционна формула, посочи още той

Гражданите много сериозно са се дистанцирали от политическия процес заради седмите поредни избори. Очакванията отново са за ниска избирателна активност, моите опасения са, че ще видим рекордно ниска такава - доста под 2 млн. избиратели. Това каза в студиото на "Денят на живо" политологът доц. Милен Любенов.

От Народно събрание до народно въстание: Какво да очакваме от 51-вия парламент

По думите му основната причина са политическите послания от партиите, провалили се в съставянето на редовен кабинет. "Сериозни играчи, които да предизвикат мотивация за отиване до урните, не виждаме. Партиите можеха да обновят сериозно листите си, това обаче не се случи. Очевидно посланията са едни и същи. Борбата е за всеки мандат. След като същите хора предлага същите послания, включително като решения за съставяне на редовно правителство след изборите, няма как да очакваме различен резултат. Видяхме същото и в предишните предизборни кампании. Трябва да се намери устойчива коалиционна формула", посочи той.

Според него за първи път се вижда много сериозно електорално разцепление в двете фракции в ДПС. "Резултатите им са доста близки, според социологическите проучвания до момента. Гласовете за тях ще се определят от протичането на предизборната кампания. При ПП-ДБ е виден дисбалансът в листите - много повече са представителите на първата партия на избираеми места и водачи на листи. Възможно е след изборите да има напрежение в коалицията, ако резултатите са много по-ниски от очакваните. БСП започва с много нисък стартов резултат, няма да има електорален подем", коментира доц. Любенов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова