Борбата за власт между двете воюващи страни продължава

Вече почти година и половина Судан е в капан на войната. В третата по големина страна в Африка цари разруха. Докато борбата за власт между двете воюващи страни продължава, населението е изправено пред глад, разказва VOA.

Някога оживеният пазар в град Омдурман днес е напълно опустошен и изоставен. Мустафа е напуснал града в началото на конфликта, а сега се завръща в него за първи път. "Преди на пазара цареше оживление. Всички магазини бяха отворени и пълни със стока. Суданската общност се събираше на това място. Войната обаче ни промени. Това е изпитание изпратено от Бог", споделя той за Voice of America.

Войната в Судан: Историите на жени, бягащи от глад и насилие (ВИДЕО)

От началото на войната през април 2023 година суданското правителство забрани достъпа на много международни журналисти. В момента Омдурман е под контрола на Въоръжените сили на Судан. Тук се чуват изстрели и артилерийски обстрел, насочени към позиции в Хартум, държани от противниковите паравоенни Сили за бърза подкрепа. Те се намират на по-малко от четири километра разстояние.

Собственик магазин за козметика разказва, че когато войната е избухнала, търговците са се подготвяли за голям празник. "Всички магазини пострадаха. Военните действия започнаха около два дни преди началото Курбан байрам. Хората работеха нормално и се бяха подготвили за празника", споделя той.

"Забравената война в Судан": Населението е на ръба на хуманитарна катастрофа (ВИДЕО)

Според анализаторите краят на войната все още е далеч. Мирните преговори многократно се проваляха. В същото време правозащитни организации и американското правителство обвиняват и двете страни във военни престъпления.

Отвъд река Нил се намира територия, контролирана от Силите за бърза подкрепа, до която повечето журналисти нямат достъп. Онези, които са успели да избягат, казват, че разрушенията там са още по-големи. Според ООН населението в този регион вероятно страда от глад, но това не може да се потвърди поради липсата на достъп.

Мустафа споделя, че просто иска войната да свърши и животът отново да бъде нормален. "Нека Бог да им помогне, нека хората не се отчайват. С Божията помощ един ден ще се върнем към нормалния живот и ще възстановим страната си", казва той. Подобно на Мустафа много други цивилни също споделят тази надежда.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America