Истанбулските летища се задръстиха от граждани, бягащи от конфликта "Хизбула"-Израел

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел.

Междувременно в Истанбул са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите Emirates, Qatar Airways и Saudia Airlines.

Иран изстреля около 250 балистични ракети срещу Израел (ВИДЕО+СНИМКИ)

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани, които бягат от войната, а потокът от пристигащи не стихва, отбелязват турски медии.

Мнозинството от пристигналите в Истанбул ливанци се насочват от Турция към свои близки в европейските страни и всички полети към Европа били запълнени.

По въздух и море пък пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат засиления поток евакуиращи се, заяви днес правителството след проведеното извънредно заседание на Съвета за националнасигурност. 

Ожесточени сражения между израелските военни и "Хизбула" в Ливан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Общо 30 лодки и яхти с около 500 граждани на Европейския съюз и други страни са пристигнали от Ливан в Кипър досега, като се очаква броят им да се увеличи в следващите дни.

По 6-7 плавателни съда акостират всеки ден в яхтеното пристанище на Агия Напа, в югоизточната част на острова, и в Ларнака, съобщи говорителят на Външно министерство Теодорос Гоцис.Той уточни, че с тях се евакуират европейски граждани, включително дипломатически и административен персонал на посолства в Ливан и Израел.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcas

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БНР