„Най-лошият сценарий е превръщането на тази операция в регионален конфликт", каза Валерий Тодоров

Ще бъде организиран щаб на външното ни министерство, който да следи развитието на конфликта в Близкия изток. Това обяви служебният премиер Димитър Главчев, след края на свикания от него Съвет по сигурността в сряда. Превантивно е засилен полицейският контрол на стратегически точки у нас. В петък предстои заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. За конфликта в Близкия изток и необходимите мерки, които страната ни трябва да предприеме в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS разговаряха журналистът и арабист Нина Спасова и журналистът Валерий Тодоров.

„Ситуацията е много тревожна и си струва да има заседание на КСНС”, каза Спасова. Тя изтъкна опасността от нова мигрантска вълна към Европа. „1 млн. ливанци са разселени, преместили са се от южната към северната част на страната. Ако размяната на удари продължи, хората ще търсят някакъв път. Много държави вече затварят границите си, ограничават влизането на своя територия. Сред тях са Германия, Австрия, Унгария”, каза още журналистът. 

Нейнски: Израел не търси дипломатическо решение на конфликта, а пълна победа

Според Валерий Тодоров има риск за цените и доставките на горивата, за сигурността по границите и за активиране на спящи клетки, които може да не са в България. „Създават се цели миграционни общности, това е тревожно. Те са трудно управляеми групи”, каза Тодоров и допълни, че е нужно да мерки да бъдат взети навреме.

„Най-лошият сценарий е превръщането на тази операция в регионален конфликт, който има тенденцията да обхваща интересите на други държави, тъй като засяга петролни зони. В арабския свят има разногласия за това какво и как може да се случи. Фактът, че Израел предприема сухопътна операция, означава, че разузнаването на страната разполага с достатъчно информация за случващото се”, заяви Тодоров. 

„Войната свършва, когато по-силният постигне целите си или бъде принуден от обстоятелствата или патронажа”, допълни Тодоров.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

 

Редактор: Весела Веселинова