Закъсненията на доставки от САЩ до Мозамбик не обещават скорошно облекчение на високите цени на горивата

Вълната от нови доставки на втечнен природен газ от проекти, договорени преди години в очакване на нарастващо търсене, продължава да се отлага, заплашвайки да разшири световната енергийна криза, се посочва в анализ на агенция „Блумбърг”, цитиран от БТА.

Закъсненията на доставки от САЩ до Мозамбик не обещават скорошно облекчение на високите цени на горивата, въпреки над 200 милиарда долара инвестиции, които трябваше да доведат пазара на втечнен природен газ (LNG) до свръхпредлагане още през 2025 г.

За някои страни новите източници на газ не могат да дойдат достатъчно бързо. И докато Европа видя две изключително меки зими през последните години, по-студените температури, които се прогнозират за някои райони на стария континент през този сезон, могат да засилят конкуренцията с Азия за синьото гориво, предизвиквайки недостиг за държавите, които не могат да си го позволят.

„Пазарът се опитва да изгради безпрецедентно количество нов капацитет за кратък период от време. Това не е лесно да се постигне”, посочи Ира Джоузеф, сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Има няколко причини за закъсненията, включително удълженото строителство на проекти за втечняване на газ в Тексас и Мексико, както и западните санкции, възпрепятстващи руския завод за втечнен природен газ Arctic LNG 2.

В същото време търсенето в световен мащаб нараства и нови купувачи влизат в битката, като Египет се превърна в нетен вносител тази година, след като се сблъска с производствени проблеми и изключително горещо лято. „Потреблението вероятно ще бъде по-високо през следващата година, отколкото през 2024 г., отчасти водено от постепенното преминаване към газ в енергийния и транспортния сектор в Азия”, каза Флоранс Шмит, енергиен стратег в банката Rabobank. „Всякакви добавки към доставките през втората половина на 2025 г. може да дойдат твърде късно, за да наваксат повишеното търсене”, добави тя.