Дори да се състави кабинет, животът му няма да бъде дълъг, смята от своя страна доц. Любенов

Мнозинство в новото НС може да изключи ПП-ДБ от разговора за кабинет, защото единствено те имат цели, които другите не артикулират по този начин, а са фокусирани върху проблемите на хората. Възможно е правителство на малцинството, подкрепено от много политически субекти. Това каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "Твоят ден".

"Mного трудно може да се намери политически равноотдалечена фигура. "Може би, ако условието е да е равноотдалечен от ПП-ДБ и ГЕРБ - това е Костадин Костадинов. Тъй като искането е абсурдно, и кандидатурата е абсурдна. Трябва ясна фигура за кандидат-премиер, с ясни позиции. Много неща трябва да се променят, не може на преден план да стоят само добрите намерения. Представят ни чисто морална дилема, а всъщност всяка партия трябва да забрави червените си линии и да се работи по ключовите за държавата проблеми", отбеляза тя. 

"Галъп": Девет партии и коалиции имат шанс за влизане в следващия парламент

От своя страна политологът доц. Милен Любенов предположи, че под дефиницията за равноотдалечен кандидат-премиер, ПП-ДБ вече има някого наум. "Логично е да не го споделят, вероятно не участва в кампанията. По-същественото е, че доверието между ПП-ДБ и ГЕРБ е много ниско, какъвто и кандидат да се намери, по-трудно ще бъде да се разберат за ВСС и регулатори. Според проучванията парламентът ще е фрагментиран, вероятно от 8-9 формации. Дори кабинет да се състави, животът му няма да бъде дълъг", подчерта той. 

По думите му единственият вариант за стабилно мнозинство е коалиционно правителство, обединено около програма "минимум". "По-коректно е кабинетът да бъде съставен от политици, за да носят те политическата отговорност. Парламентарното мнозинство и правителството трябва да работят в симбиоза с конкретни срокове, така дейността им е много по-ефективна, а през последните години виждаме хаотично законодателство, в чиито казуси често се намесваше КС. Важно е второто място на изборите, ПП-ДБ ще е в много неизгодна ситуация, ако се окаже трета. Не мисля, че "Възраждане" под някаква форма може да участва във формиране на правителство", коментира доц. Любенов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова