Според МО това е причината за авиокатастрофата край „Граф Игнатиево”

Какво стои зад формулировката „неоправдано висок риск при изпълнение на фигури от сложния пилотаж”? Според Военното министерство именно това е причината за авиокатастрофата от 13 септември тази година. Тогава при тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево" загинаха двама военни пилоти. Темата в „Интервюто в Новините на NOVA” коментира доцент д-р инж. Валентин Киров, който е преподавател, учен и експерт по безопасност на полетите във военната авиация.

„Познавам професионализма на комисията към МО и ѝ вярвам. Абсолютно съгласен съм със заключенията на полк. Петко Василев”, посочи доц. д-р инж. Киров. Той обаче допълни, че формулировката „неоправдан риск” го смущава. По думите на авиоексперта един от загиналите пилоти - майор Петко Димитров, е имал огромен опит и надали е предприел неоправдана и рискована маневра.

След доклада на МО: Каква е била траекторията на самолета, катастрофирал край „Граф Игнатиево”

„Във всички такива мероприятия има желание да се представяш. Летците не представят само себе си, а поделението си и ВВС. Нормално е да имат желание да се представят по най-добрия начин, но това не означава, че те са луди, за да предприемат неоправдан риск”, каза още доцентът. Авиоинцидента той по-скоро си обяснява с фатална случайност при изпълнението на фаталната фигура. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Калина Петкова