Според него политически активисти не бива да бъдат предлагани за министър-председател

Кабинет на партии, обединени около една програма, с общи приоритети, ясна времева рамка и силно присъствие на експерти - това ще заличи политическото противопоставяне. Не поставяме условия и нямаме конкретни имена на политически функционери наум. Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS кандидатът за депутат от „Има такъв народ” Димитър Гърдев. Той е в листите на 13 МИР-Пазарджик и 24 МИР-София. 

Тошко Йорданов: Партиите сме на едно мнение по отношение на отбраната и сигурността на страната

По думите му сред целите на бъдещо правителство е овладяване на инфлацията и скока на цените. "Искаме да има кабинет с ясна програма и да няма изразени политически фигури. Неотстъпчивостта в позициите на някои от нашите колеги беше грешна и затова се намираме пред нови избори", допълни той. 

Според него политически активисти не бива да бъдат предлагани за министър-председател. "Основната ни линия на поведение е ясно изразена - излизане от кризата. Когато получихме мандат за съставяне на правителство, проведохме разговори с всички партии и показахме приоритетите си. Решението ни беше да се намери консенсус за важните за обществото теми. Конкретната личност, която се предлага за кандидат-премиер, трябва има пряко отношение към програмата, нямаме някой конкретен наум още отсега", коментира Гърдев. И допълни, че ИТН е "за" запазването на плоския данък.

"Според спецификите на регионите минималната заплата трябва да е справедливо изчислена. Искаме и запазване на българската енергетика. Наложеният преход е абсолютно несправедлив за България", смята кандидат-депутатът.

Относно външната политика Гърдев призова в РС Македония да прочетат отново условията за стартиране на преговори с ЕС. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова