Зам.-председателят на ЦИК направи демонстрация как се упражнява машинен вот

Подготовката на машините за гласуване за изборите върви много добре. Всичко е по план, тъй като ЦИК има двойно повече експерти от държавната администрация, които ги проверяват. Това увери в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тя уточни, че още тази вечер или най-късно утре сутрин ще отпътуват и първите машини за чужбина. 

„Този път сме спокойни, тъй като удостоверяването по съответствието приключи. Издадено е решение, направена е и процедурата по договорено изграждане на изходния код. При местните избори не беше така. Решението за удостоверяване на съответствие на машините беше издадено по-късно, след решението на ЦИК за промяна на машинното гласуване. А то беше продиктувано от това, че процедурата по доверено изграждане на изходния код беше повторена от зам.- министъра”, допълни тя.

ЦИК: 4858 кандидати се борят за депутатски банки в следващия парламент

Матева направи и демонстрация как се гласува на машина.

„В повечето изборни райони бюлетината ще бъде на две страници. Имаме 10 района, в които са регистрирани максимален брой кандидатски листи и квадратче „Не подкрепям никого”. Тогава ще бюлетината става на три страници. Независим кандидат имаме в Плевен. Когато се избере партия или коалиция, стават активни бутоните за преференция, а когато се избере независим кандидат или „Не подкрепям никого”, не са активни. Не може да се гласува само с преференция, така както в хартиените бюлетини”, обясни още зам.-председателят на ЦИК. Тя отново напомни на избирателите, че трябва да изчакат отпечатването на бюлетината от машината и звуковия сигнал.

Членове на СИК – с предложения за по-лек и ефективен изборен процес

А относно членовете на СИК Матева коментира, че на страницата на ЦИК има тестове, които могат да разгледат, за да видят къде допускат грешки.

„Наблюденията ни са, че в изборното помещение, след като преброят бюлетините, много бързат, за да попълнят протокола, да се подпишат и да тръгнат към изчислителния пункт. Това води до грешки”, поясни Матева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Габриела Винарова