Днес полицейски действия текат в областите Монтана, София-област и Стара Загора, посочиха от ведомството

Националната специализирана операция насочена срещу купения вот е в ход и ще продължи до края на изборния ден. До момента проведените акции в страната са 193, задържани са 37 души. Днес полицейски действия текат в областите Монтана, София-област и Стара Загора.

Към 10 ч. в понеделник са получени 308 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Най-много са те в Бургас – 38 и във Варна – 34. Това заяви директорът на дирекция „Пресцентър и стратегически комуникации“ в Министерството на вътрешните работи Митко Димитров.

Павлов: Между седем и девет партии ще влязат в следващия парламент

„237 от всички постъпили сигнали са свързани с купуване на гласове за политически партии или коалиции, 13 за неправомерна агитация, 10 за унищожаване на имущество, 3 за корпоративен вот и 45 за други нарушения“, уточни директорът. 

По данни на МВР са образувани 73 досъдебни производства. От тях 45 са разследвани, а 25 са образуваните бързите производства. Съставени са 971 предупредителни протокола.

Шест дни делят българските избиратели от седмите поред извънредни избори. Парламентарните избори съвпадат с втория тур на частичните местните избори в страната. 

Ако резултатите от първия им тур могат да служат като барометър за интереса на българския избирател към тях, може да предположим, че и националният вот ще протече при не особено голяма избирателна активност. За сравнение в двата варненски района - Одесос и Приморски вчера до урните отидоха не повече от 12% от имащите право на глас.