Коментар на председателя на Обществения съвет към ЦИК Ива Лазарова

Остават броени дни до парламентарните избори на 27 октомври. С наближаването на вота все по-актуална става темата с организацията му, но и за доверието и активността. Въпроса как може да се подобри изборният процес в предаването „Пресечна точка” коментира председателят на Обществения съвет към ЦИК Ива Лазарова.

"В момента текат обученията на СИК. Те започнаха още миналата седмица. Към тях, освен изборната администрация, ангажимент имат и политическите партии. Много важно е техният ангажимент да е сериозен. Защото виждаме как в ЦИК непрекъснато постъпват жалби по отношение на съставите на СИК. Важно е хората в комисиите да са обучени добре, защото те са лицето на изборната администрация. Практически избирателите се сблъскват именно с тях в изборния ден. Когато има съмнение, че те вършат работата си съвестно, се руши и без това крехкото доверие в изборния процес", подчерта Лазарова. 

МВР с актуални данни за Националната спецакция срещу купения вот

По думите ѝ "трябва много сериозно да се подходи към обученията на хората от комисиите". "Били сме свидетели в кампаниите назад как ЦИК се налага да поправя множество грешки в протоколите след края на изборния ден. Много често техническите грешки се дължат на умората след близо 13-часовия изборен ден. Но и също така на недостатъчната подготовка и обучение на членовете на комисиите, които попълват протоколите и книжата", припомни тя. 

Лазарова коментира и машинното гласуване. "Важно е да кажем, че този път процесите, свързани с машинното гласуване, бяха доста по-публични. Виждахме непрестанни пресконференции и публични изяви както на ЦИК по темата, така и на ресорните министерства. Машините за държавите в чужбина, в които ще се гласува, вече пътуват. Вероятно и ще бъдат доставени машините и в над 9000 секции в страната. Това, което обаче сега трябва да стане ясно е - на колко екрана ще бъде визуализирана машинната бюлетина, за да може избирателите да се информират и да бъдат спокойни, когато гласуват с машините", заяви Лазарова. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Редактор: Станимира Шикова