Темата коментират Сибина Григорова и Георги Харизанов

Журналистът и основател на „Булевард България“ Сибина Григорова и политическият анализатор Георги Харизанов коментираха политическия терен в последните дни от предизборната кампания преди извънредния вот на 27 октомври за парламент. „От медийна гледна точка, аз се занимавам доста и с изследване на данни, интересната тема беше ДПС. Това е нещото, за което никой не знае резултата и не би заложил в момента. Останалите сякаш са по-ясни“, заяви Григорова.

„Освен безкрайната слабост на цялата кампания, като че ли нищо друго не ми направи впечатление за пореден път. Няма никаква енергия и политически послания, както и идеологически сблъсък или дебат. Ако искате да видите къде е генералната причина за тези 30% избирателна активност, която очакваме отново, тук е“, посочи Харизанов.

Дончев: Има логика и е обществено приемливо да бъдем партньори с ПП-ДБ

Според него причината не е в правилата и законите, при положение, че при същите и наличието на лидерски дебати и изявени сблъсъци ситуацията е била различни. „Сега ситуацията просто не е такава. Тя съвсем логично води до летаргия и незаинтересованост от 70% от имащите право на глас“, уточни той.

Относно акциите на властите по отношение на купения вот в страната Харизанов отбеляза: „Много е тънка линията между това да се правят знакови акции в стил Бойко Рашков и това да оставаме с впечатлението, че едва ли не нещо се прикрива и покрива. Много е тънка тази граница“, допълни той.

Симидчиев: ПП-ДБ не участва в купен вот, опитват се да ни създадат негативен публичен имидж

Според Сибина Григорова темата има два аспекта – политическият и криминалният. „За мен по-интересната страна е криминалният, защото ние говорим за купуването на гласове, но и продаването е престъпление. Всъщност къде са хората, които са си ги продали“, подчерта тя.

По думите на Харизанов двамата основни конкуренти субекта са ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната-Демократична България“. „За съжаление политическата ситуация се извъртя до толкова, че с изчезването на традиционната левица остана основният политически сблъсък между центъра и дясното“, каза той.

„Аз не мисля, че е невъзможна коалицията. Просто в момента дебата е колко политически субекта да участват в нея и кои. Очевидно няма да има мнозинство, а истинският въпрос е с какво ще управлява следващия парламент“, твърди журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Камена Георгиева