Социологът коментира електоралните нагласи в обществото

Много е трудно да се прави каквато и да е прогноза за изборите. Социолозите имаме притеснения какво ще се стане на екзитпола – дали ще имаме към 20.00 адекватна картина на това, което се е случило на терена в изборните урни. Това каза социологът от „Тренд“ Евелина Славкова в ефира на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Тя коментира данните от проучване на „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите на българите на финала на предизборната кампания. Изследването е реализирано в периода между 16 и 22 октомври 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 

Славкова подчерта, че се е увеличил делът на хората, които отказват да отговорят на запитването за кого ще гласуват. По нейни думи избирателната активност няма да е висока.

"Галъп": 7 партии с шансове да влязат в парламента, още две формации са на ръба

Тя е на мнение, че политиците е трябвало да дадат обещание, че ще сформират правителство. "Всички останали обещания не са решения на най-големия проблем - липсата на редовен кабинет", допълни социологът.

Изследването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на нагласите на българите на финала на предизборната кампания. Проучването е реализирано в периода между 16 и 22 октомври 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петрова