Сникма: iStock
Карибската държава някога е произвеждала милиони тонове от подсладителя, а сега само 300 000
Куба, която някога е произвеждала милиони тонове захар, очаква да произведе само 300 000 тона от подсладителя през 2025 г., според съобщения в провинциалните медии, докато се бори да намери ресурси за засаждане на тръстика. Захарта дълго време беше „цар” в Куба, тъй като стотици мелници произвеждаха сурова захар за вътрешна консумация и износ. Но недостигът на горива, торове, машини и работна ръка, които измъчват по-широкия селскостопански сектор на островната държава, удариха особено тежко захарната промишленост, с рекордно ниска продукция година след година.
Производството на захар е доминирано от държавни мелници в управляваната от комунистите икономика на Куба. Тази година по-малкото тръстика е, защото само 15 мелници ще бъдат отворени за производство на захар, срещу 24 предходната година, обяви правителството.
Предлагат въвеждането на данък "захар" върху храни и напитки
„Трябва да засадим тръстика“, каза вицепрезидентът Салвадор Валдес в централната провинция Камагуей в края на ноември, провинция, която ще произведе 10 000 тона в сравнение с до 200 000 в миналото. „Първото нещо е тръстиката. Ако има тръстика, ще има реколта, но имаме все по-малко тръстика”, посочи Валдес.
Правителството все още не е съобщило продукцията за миналия сезон, която „Ройтерс” оцени на рекордно ниските 300 000 тона сурова захар, въз основа на съобщения във вестниците на провинциалната комунистическа партия и източници. Цифрата е подобна на производството в края на 1800 г.
Защо китайците не ядат шоколад
Десет от 13 провинции, произвеждащи захар, са докладвали планове за производство тази година, подобни на продукцията им през миналия сезон.
В източната провинция Лас Тунас - някога виден регион за производство на захар, местният вестник на Комунистическата партия съобщи, че „през периода декември 2020 г. до юни 2024 г. площите, засети със захарна тръстика, са намалели с 48%”.
Редактор: Румен Лозанов