Той беше арестуван вчера, докато е опитвал да продаде имот от 12 декара в Несебър...

Повдигнаха обвинение за пране на пари срещу председателя на административния съд в Бургас. Атанас Вълков беше задържан снощи при опит да продаде чужд имот до морето за над 2 милиона лева.

Магистратът е показал пред нотариус и купувач фалшиви документи за собственост на името на майка му, Руска Вълкова. Тя е обвинена като основен извършител на престъплението, а съдията – като нейн помагач.

Който извърши сделка с имущество и знае, че то е придобито чрез престъпление, се наказва с една до шест години затвор за изпиране на пари. По този текст са обвинени Атанас и Руска Вълкови. Плячка на имотната измама според разследващите са 12 декара близо до базата на спортната академия между Несебър и Равда.

Ключовият за разследването фалшив документ е предварителен договор, според който 12-те декара до морето са изцяло прехвърлени от трима наследници на името на майката на бургаския съдия. Наследниците били вписани в документа без да подозират за това, стана ясно след ареста вчера. Последвало съдебно решение, което въз основа на фалшивия договор дало правата на Руска Вълкова върху имота. Искането от името на неподозиращите наследници, било направено пред съда от адвокат.

Засега се изяснява дали адвокатът подлежи на обвинение в случая. Реално на кого е този имот – дали е държавен, общински или частен, също не е установено.

Атанас Вълков, който е шеф на Бургаския административен съд от създаването му през 2007 г., е докаран под стража в столицата, където след 72 часа арест, софийските градски съдии ще решават мярката му. Въпреки, че според обвинението той е помагач, прокурорите ще искат постоянен арест за него, а майка му – сочена за основен извършител - е пусната в Бургас с подписка.