Групата е заработила над 100 хиляди лева, като мамела жертвите си, че трябва да платят за спешна операция на техни близки.

Група телефонни измамници, "ужилили" десетки хора в Стара Загора, Бургас, Хасково, Варна и Сливен бяха задържани при специализирана полицейска операция. 

Групата е заработила над 100 хиляди лева, като мамела жертвите си, че трябва да платят за спешна операция на техни близки. 

Трима от телефонните измамници са от известния в Русенско род на Бургуджиите. Те са многократно осъждани за кражби и измами. Задържани са в Дългопол,  докато убеждавали по телефона поредната си жертва, че  неин  близък е пострадал тежко и се нуждае от спешна операция. 

"Оказва се,  че единият от задържаните си преправя  гласа, имитирайки, жена която плаче.  След което се обяснява от лице, което се представя за лекар, в случая за професор, който обяснява, че е много тежко положението." Това заяви комисар Алекси Алексиев.

За да не се стигне до ампутация на крайник, мнимият професор убеждавал  жертвите  да предадат на определен човек,  изпълняващ ролята на  "муле"  в схемата, суми от порядъка на няколко хиляди лева за закупуване на златни пирони, които са нужни за нужни за спешна ортопедична операция на близък роднина.

По тази схема  са измамени над 50 души от цялата страна,  от които задържаната група е прибрала над 100 хиляди лева.  Повечето от  жертвите са възрастни хора,  атакувани по телефона рано сутрин или през нощта. Районната прокуратура в Казанлък  е внесла искане в съда на измамниците  да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".