Според Мартин Димитров единствено министърът на икономиката Трайчо Трайков има честна и мъжка позиция относно проекта...

\"ГЕРБ иска да построи АЕЦ \"Белене\", но техният проблем е, че това ще им се отрази пагубно на следващите президентски и местни избори. Затова протакат, за да може крайното решение да се вземе след изборите\".

 

Това мнение изрази съпредседателят на \"Синята коалиция\" Мартин Димитров в \"Здравей, България\" по повод последната оценка на английската банка-консултант по проекта.

 

Тя твърди, че договорът е непазарен, а проектът икономически губещ.
\"В една конкурентна пазарна цена за тази централа място няма. От нея не може да се спечели, а само да се губи. АЕЦ \"Белене\" по своето съдържание е предателство на националните интереси\", на мнение е Димитров.

 

По думите му за българските граждани ефектът от централата ще е пробита национална сигурност и огромна зависимост от Русия.
\"Ще плащаме скъп ток, който не ни трябва\", допълни съпредседателят на \"Синята коалиция\".

 

Според Мартин Димитров единствено министърът на икономиката Трайчо Трайков има честна и мъжка позиция относно проекта.

 

\"Аз виждам у него определени морални качества. В ГЕРБ сериозно се замислят за оставката му, но това ще бъде разбирано от нас като окончателна загуба на битката и решение на ГЕРБ да приеме всички условия на Русия\", поясни Димитров.

 

Според него именно АЕЦ \"Белене\" е и била причината за отстраняването на зам.-министъра на икономиката Марин Косев, тъй като той е бил против него.