30-годишната Мумтаз Разаи живее четири месеца в дома за настаняване на чужденци в Бусманци заедно със семейството си...

Афганистанка сравни България със затвор пред телевизия \"Ал Джазира\". 30-годишната Мумтаз Разаи живее четири месеца в дома за настаняване на чужденци в Бусманци заедно със семейството си.


Запознайте се с Мумтаз. Афганистанка, тръгнала по дългия и незаконен път на бежанците. В главата й има само една мисъл – свобода. А свободата за нея означава Германия. Натам тръгва заедно със съпруга си и двете им деца. Преди година плаща 14 000 евро, за да избягат от войната и да стигнат до Гърция. Минават през Иран и Турция. Сменят ТИР-ове с камиони, ходят пеш.


В Гърция плащат на друг каналджия 12 000 евро. Той трябва да ги отведе в Германия. Но планът се проваля.
В ТИР, който тръгва от гръцка територия, минавайки през България не са заловени, минава през румънска територия и на излизане от Румъния на ГКПП – Надлъг, на унгарската граница, са заловени в камиона.


В тях намират карти, издадени от гръцката служба за бежанци. На езика на международните спогодби това означава, че Мумтаз и семейството трябва да бъдат депортирани обратно в Гърция. Връщат афганистанците по обратния ред. Прехвърлят ги от държава в държава. Преди да достигнат южната ни съседка ги настаняват в Бусманци.


Това е само една от съдбите на настанените в Бусманци бежанци. Едни са избягали от войната, други от закона. Това, което ги обединява е безкрайното чакане на деня, в който ще получат свободата си. Без значение дали за тях тя е билет за Германия, Англия или Холандия.