Известните сега факти за забавени конкретни дела на Владимира Янева, която беше избрана за председател на Софийския градски съд, при обсъждането и гласуването на кандидатурата й не бяха изнесени. Това обявиха в \"Здравей, България\" Капка Костова и Галина Захарова, двете съдийки, напуснали Висшия съдебен съвет след назначаването на Янева...

Известните сега факти за забавени конкретни дела на Владимира Янева, която беше избрана за председател на Софийския градски съд, при обсъждането и гласуването на кандидатурата й не бяха изнесени.


Това обявиха в \"Здравей, България\" Капка Костова и Галина Захарова, двете съдийки, напуснали Висшия съдебен съвет след назначаването на Янева.


Натискът върху ВСС се усеща ясно от около една година, казаха още те.


\"Ако наистина имаше честни състезание на професионални качества, то беше очевидно коя е разпознаваемата и професионална кандидатура, но такова нещо просто не се състоя. Начинът, по който се проведоха двата тура на гласуването и гласовете, които се събраха на първия и след това на втория, бяха шокиращи\", коментира Капка Костова.


Това, което направих, беше съвсем обмислено и свободно, не тая чувства на обида, каза Галина Захарова. По думите й оставките са заради поредицата назначения, които показват един и същ модел на поведение, а назначаването на Владимира Янева се е превърнало само в повод и черешката на тортата.


Сред част от представителите на ВСС нашите оставки дори са предизвикали облекчение, коментира Капка Костова.